Min träningsdagbok och blog

År 2014

Som ni kanske har läst tidigare har jag bytt till en ny server. Och gått över till ett för mig nytt operativsystem.
En viktig sak som jag hade på min gamla server var e-post. Och de senaste två veckorna har jag konfigurerat e-post på den nya servern ...

Enkel leverans av epost

Metoden för att leverera brev via Internet kallas "Simple Mail Transfer Protocol" (SMTP).

SMTP är dock bara en del av processen för att leverera brev. SMTP-Servern är brevbäraren. Men det behövs även postlådor och postsortering. Så det är inte så lätt som det låter.

På grund av mängder med reklam. Och företag/nationer som gärna vill veta vad du skriver i dina brev. Är det numera rätt krångligt att konfigurera en e-post server. Och vissa SMTP-servrar (brevbärare) vägrar att leverera brev om man inte tillmötesgår vissa krav.

Statiskt IP-adress

Ett krav som en del har är att SMTP-servern (brevbäraren) ska ha en statisk Internet-adress (IP-adress).

En statisk IP adress betyder att adressen inte ändras varje gång man ansluter mot internet.

För att få en statisk IP adress tar min Internetleverantör 676 kr/månad exklusive moms. Vilket är rätt dyrt. I stället har jag valt att hyra en virtuell server i USA för 7kr/månad, där statisk IP ingår. Den servern använder jag som SMTP-server (brevbärare) och dörrvakt för reklam ...

Postsorteringen (Dovecot) har jag på min egen server och brevlådan (Opera) på min arbetsdator.

Reklam (spam)

För att undvika att bli dränkt av reklam har jag instruerat min SMTP-server i USA att inte ta emot brev av brevbärare som delar ut reklam.

Detta är dock ett dilemma. Tänk om brevbäraren har ett viktigt brev och blir stoppad innan hen ens fått lämna det!? Varför bannlysa brevbäraren, när det är den som skickar det oönskade brevet som är boven!?

Därför har jag valt att instruera min SMTP-server att godkänna alla brevbärare från Sverige.

Detta kanske verkar aningen nationalistiskt. Men tack vare att reklam-marknaden i Sverige är reglerad skickas det inte lika mycket reklam här, som i resten av världen.

Jag har även installerat ett reklam filter (Spamassassin) på den virtuella servern: Spamassassin undersöker om breven är reklam och ger dem i så fall en reklam-stämpel.

Personlig integritet

För att undgå att företag och nationer läser innehållet i de brev jag får och skickar, har jag ställt in kryptering mellan SMTP-servern (brevbäraren) och min egen server.
Även kommunikationen mellan brevsorteringen och brevlådan krypteras.

I dag är det många som använder sig av gratis-tjänster så som Gmail, Hotmail och Facebook. Vad de troligtvis inte tänker på är att företaget inte bara äger e-post adressen, de har även full insyn i alla brev eftersom breven inte är förseglade (krypterade).

Fördelen med e-post jämfört med till exempel Facebook är att SMTP är decentraliserat. Alla kan skicka till alla och det behövs inga mellan-händer. Och man är inte beroende av någon annan.

Om man äger sin egen adress kan man behålla den även om man byter leverantör.

Datorutvecklingen

Har haft en hel del problem med min server på senaste tiden. Så det har blivit dags att uppgradera till en ny.

En server är en datormaskin avsedd för att serva (betjäna). Till exempel räkna ut saker, hantera e-post och hemsidor mm.

När jag köpte min gamla server ca 2006 tyckte jag den var riktigt snabb. Dubbelt så snabb som min arbetsdator.
Nu 8 år senare är min nya server, för ungefär samma pris, femton gånger snabbare än den gamla servern!

Det är svårt förstå hur fort datorutvecklingen går i dag. Enligt Moore's lag fördubblas kapaciteten vartannat år. Och det verkar gälla fortfarande!

Linux

De senaste 8 åren har det hänt en del även på mjukvaran. Mjukvara kallas de program som körs på mikro-processorerna (hårdvaran).

Microsoft Windows har länge varit dominerande på mjukvaru-sidan. Men under de senaste åren har Linux kommit ikapp och är i dag störst. Mycket tack vare att Android: Mjukvaran för den populära mobilen är byggd på Linux.

Linux snickrades ihop av en envis finländare på 80-talet. Och har från när det släpptes fritt på 90-talet fortsatts att utvecklas av både privatpersoner och stora företag.

Även om Windows fortfarande är populärt på arbetsdatorer, är Linux helt dominerande på server-datorer.
Därför känns det logiskt för mig att byta från Windows och köra Linux på min nya server.

Från när jag började intressera mig för datorer i 15-års åldern har jag blivit riktigt bra på Windows och programmering i Windows. Därför kan det kanske verka lite konstigt att byta till något helt annat.

Under de senaste två åren har jag lärt mig ett nytt programmeringsspråk som är plattformsoberoende (fungerar både på Windows, Linux och andra operativsystem). Det nya språket gör att jag kan arbeta mer effektivt. Och jag är inte längre beroende av Windows!

Så de senaste två veckorna har jag tvingat lära mig Linux ...
Det märks att det är ihop-snickrat av löst sammansatta företag och organisationer. Det finns alltid tre eller fler sätt att åstadkomma det man vill. Och det är väldigt rörigt.
Men tack och lov finns det mängder av information på internet, med hundratals personer som redan har frågat samma frågor som jag funderar över.

Det underbara med Linux är dock att det finns tusentals gratis program, som ibland är lika bra eller till och med bättre än liknande professionella program. Det är dessutom lätt att installera dem och det finns alltid hjälpsamma personer som man kan fråga om man har problem.

Då de flesta stora företag kör Linux så möjliggör övergången att jag nu kan använda mig av den senaste innovationen inom mjukvara och hårdvara.

Ett exempel på nya innovationer är filsystemet ZFS (Zäta File System). Jag gillar det automatiskt då det heter lika som mig. Men inte bara det. ZFS är helt revolutionerande! Jag skulle förmodligen tråka ut dig genom att skriva om alla fantastiska saker ZFS kan göra. Men om du behöver fler än 3 hårddiskar kan jag starkt rekommendera ZFS. Det är dessutom väldigt enkelt att lära sig.

Uppföljning av det jag skrev nedan "Ibland tror jag att jag är smart".
I dag beslutades vem som får uppdraget till antagningssystemet.

De som vann hade lämnat ett bud på 3 miljoner kr ...

Ångrar nu att jag inte lämnade något bud. Men det hade troligtvis blivit svårt att övertala dem att använda elektroniska formulär i stället för pappersblanketter.

Ibland tror jag att jag är smart

Jag jobbar med dator-programmering. Dator-programmering är ett väldigt brett område då det sitter ett litet dator-chip i nästan varje mojäng vi använder i vardagen.
Jag gör även system-lösningar. Vilket också är ett väldigt brett begrepp. Man använder system hela tiden i vardagen. När du till exempel står i kassa-kön när du handlar så står du i ett kö-system.
Ett system behöver inte ha med data att göra, men med hjälp av data kan man oftast effektivisera och optimera ett system. Och med data menar jag inte bestämt ett digitalt system, utan data kan till exempel vara siffror på ett papper.

Det jobbigaste och mest frustrerande med att jobba med systemlöningar och programmering är marknaden. De flesta uppdragen som går att få som frilansare är att fixa buggar i gigantiska system ihop-klistrade av en tonåring från Indien för 5kr /timmen. Samtidigt som det säljs system för miljoner, som jag (och en tonåring från Indien, eller Sverige) skulle kunna göra på 5 minuter ...

Men till anledningen till att jag måste skriva av mig ...

De senaste veckorna har jag följt inköp-Gävleborg, då det ofta kommer upp system-programmerings jobb där.
Det är dock tragiskt att läsa dessa upphandlingar. Dem eller hen som skriver krav-specifikationerna i dessa upphandlingar verkar fullständigt sakna begrepp om verkligheten. Det skulle förvåna mig om dem/hen nånsin har suttit vid en dator eller äger en mobil från 2000-talet.

Det senaste system som ligger ute för upphandling - och anledningen till min frustration, är ett antagnings-system för gymnasieskolor. I krav-specifikationen står det inte ett enda ord om hur de vill att SYSTEM ska fungera. De har förmodligen inte en blekaste aning. Det står dock som krav att man måste ha ett kansli som bemannas fem dagar i veckan av högskoleutbildad personal!
Det verkar inte finnas en endaste tanke på att man kanske kan ha ett automatiskt system, utan blanketter som måste gås igenom av kansli-personal. Och som automatiskt matchar eleverna till rätt skola.

Här är ett komplett system som skulle kunna fungera:

Eleverna fyller i vilken skola och vilket program de helst vill läsa:

Val # Skola Program
1.
2.
3.

Betygspoäng:


Antagnings-SYSTEM (dator-automatiserat):


Runda 1:

a) Eleven ansöker till sitt första val.
b) Skolan accepterar om det finns plats eller om eleven har högre betygspoäng än en tidigare accepterad elev.

Runda 2:

a) Elever som inte blev accepterade eller bort-petad ansöker till sitt andra val.
b) Samma som runda 1.

Runda 3:

a) Samma som runda 2.
b) Samma som runda 1.


postens system och sannolikhetslära

När du får ett paket på posten får du oftast ett fyrsiffrigt nummer som du ska ange till utlämningsstället.

Chansen att du ska få någon annans paket är en på tio tusen. Chansen att vinna en miljon eller mer på triss-lotto är en på miljonen.
Kasinon och lottförsäljare är bra på det här med sannolikhet. Men posten verkar inte ha lika bra koll.

Och i går hände det! Tyvärr vann jag inte en miljon ... Men när jag var på Hemköp och skulle hämta ut ett paket låg det någon annans paket på det nummer jag hade fått. Och det paket jag skulle hämta ut var borta!

Välkommen!

Hej! Jag heter Johan Zetterberg. Detta är min träningssida där där du kan följa min friidrottssatsning på framför allt 100m 400m allmänhälsan.
Här hittar du mitt träningsprogram och träningsdagbok. Men sidan kommer inte bara handla om mig utan även sprint och träning i allmänhet.

Dagboksarkiv