Min träningsdagbok våren och sommaren 2009

TS-Cup

Sista tävlingen för året och även sista TS-cups-tävling. Längd, diskus och 200m stod på schemat.

Började dåligt i längden. Fick inte till ansatsen, utan jag bromsade fram till plankan. Det blåste rejäl medvind och de andra hoppade bra.
Om jag vann så skulle jag vinna "Golden Leuge" i längd och om jag förbättrade resultatet med 6 poäng så skulle jag ta hem totala TS-cupen.

Jag fick till ett hopp i 4e försöket, men det räckte inte, jag var tvungen att öka ytterligare ca 2 dec. Det femte hoppet blev misslyckat och allt hängde nu på sista hoppet.
Behöll samma ansats som i 5e, även fast jag var långt ifrån plankan.
Väntade in vinden och kände redan i luften att det blev bra. Hoppade 6.57 vilket räckte för seger och att jag även tog hem totalsegern i TS-cuppen!

Viste inte att jag hade 6p upp till totalseger, men Olle berättade det för mig innan tävlingen och gjorde det hela lite extra nervpåfrestande =)

I diskus hade jag inte räknat att förbättra mig något och i 200m hade vi samma motvind som vi hade medvind i längd.
Men kastade i alla fall och det blev 32.32m. Jag borde kunna kasta betydligt längre, men får ingen kraft i 2kg-diskusen med min tunna överkropp. :P

På 200m hade vi som sagt grym motvind, men det kändes ändå bra. Jag kunde ta hem segern på 24.19 vilket i motvinden och den kalla luften är klart godkänt.

Sov länge och satt inne hela dagen pga jobb.

Gjorde några lätta knäböj, diskuskast och 3st 100m - stafett med ungdomarna.

Vila. Åt godis.

Några armhävningar och armdrag och sedan vattenbasket på väster.

5x200m 72%, några lätta längdhopp vilket inte kändes speciellt bra. Avslutade med ett 80m-lopp mot en EU-moppe! Jag vann.

Vila.

Förmiddag: Gjorde några längdhopp. Kändes riktigt bra mest kort ansats, men får inte till det alls med fart.
Gjorde även några häckhopp utan häckar med händerna vid midjan. Har inte inte i axeln längre, men det känns som om det är bra träning för att försöka få fram höft.
Fick dock rätt ont i nedre delen av ryggen.

Eftermiddag: Det var fint väder så jag gick ner och gjorde några spjutkast med 600g.

Tog en joggingtur runt lillfjärden.

Kollade på finnkampen.

Kollade på finnkampen.

Åkte till Göteborg för att kolla på finnkampen.

Tränade ungdomar på Glysis. Tog det lugnt själv. Gjorde några kulkast framifrån och bakifrån.

Kroppen känns sliten, som om jag har en förkylning på gång. Har även lätt ont höger fot.

Regnade hela dagen. Men tränade ändå på Glysis.

 • 4x120m 85% effort
 • 3x20 vadhopp
 • 3x8 Upphopp

Löpningen känns riktigt bra nu. Känns som om jag får upp knä och höft bra och kan slunga ner benet.

Lite ont i höger fot på kvällen

TS-Cup

Bra väder och det känders riktigt bra!

Gjorde ganska många provkast i spjut innan tävlingen. Gjorde sedan två tävlingskast på 51 och 50m, nytt pers!

Strök de 2 sista spjutkasten och koncentrerade mig på 100m. Löpningen kändes bra, men det känns också som att den kan förbättras.
Sprang på 11.29 vilket jag är riktigt nöjd med.

Sen blev det 3-steg där jag gjorde några halvdana hopp och fick till 13.70 i sista. Hade inte ont i foten och det var huvudsaken.

Glysis: Tempo 5x200m på 70% Gjorde sedan några starter och 60m-lopp. Fick sparring! Gjorde även några lätta bänkpressar och skivstångsrodd.

Maln: Värmde upp med jogging, a-b skips, grodhopp, borwsow. Körde sedan starter och löpning i vatten. Avslutade med lite volleyball.

Gunder hägg spelen

Började värma upp 90 minuter innan jag skulle springa. Kände mig ändå inte uppvärmd när jag sprang. Gjorde ingen riktig genomkörare innan, vilket jag borde ha gjort.
Det regnade ganska mycket så det var inte så inspirerande att värma upp. Sprang i A-final och på 11.4X. Drog lite i vänster baksida mot slutet av loppet.

Det slutade regna just efter att vi hade sprungit och vi fick ett extralopp om vi ville och jag var på. Sprang extraloppet på 11.30 och det kändes riktigt bra, fick en bra start, men framförallt kändes det som om jag kunde flyta fram på slutet.

Regnade hela dagen. Sprang när jag skulle till föräldrarna för att grilla och kolla på VM. Kändes riktigt bra när jag sprang!

Känns dock som jag har en liten förkylning på gång.

Glysis: Gjorde några starter och sprang sedan 3x100m på 90%
Efter det gjorde jag några stående längdhopp. Kom 2.89cm som längst.

Kändes lite bättre i löpningen än det känns den senaste veckan, men inte fullt så bra som jag vill. Har fortfarande lite ont i axeln.

Tränade ungdomar, gjorde inget själv förutom sprang 2x100m i väldigt lugnt tempo. Hade ont i väster axel.

Körde plankan när jag kom hem.

Glysis: Knäböj 2x90kg varvat med häckhopp med händerna i kors eller vid sidan. Avslutade med enbenshopp på bänk och 3x60kg bänkpress.

Hade så ont i vänster axel att jag knappt kunde röra armen.

En ganska stygg sak var att jag hoppade häckhoppen på superlåg höjd för det var skitsvårt att komma över med händerna vid midjan... Då kommer 3 ungdomar ca 13-14 år och kollar in mig, sedan tar de fram en häck, ställer den på högsta höjden och så hoppar alla tre jämfota över. :P

Höga knän på tå med skivstång upp till 90kg och gummibandsträning lyfta på knäna snabbt.
Avslutade med några starter 40m på gräs från block.

Kändes lika dumt att springa i dag också.

Fick lite ont i vänster axel på kvällen.

Ännu mer träningsvärk, men inte lika smärtande. Sprang några lätta 100m på gräs på Glysis efter att ha tränat ungdomarna.
Det kändes helt fel när jag sprang. Kändes som om jag inte får upp knäna alls och skippar fram.

Grym träningsvärk i båda kinkorna, men bara höger quads.

Gjorde några lätta spjutkast sprang sedan några 120m lopp på grus några timmar senare. Det känes åt helvete :P
Sprang riktigt lugnt. Försökte ta långa steg, men det känns som jag är alldeles för spänd och får inte ut stegen.

Västra slingan: Gjorde en massa utfallsteg och allt möjligt. Joggade 2km.

Lätt träning på glysis. Några stillastående längdhopp. M-boll och kulkast. Avslutade med 2x1min brädan och 40 situps och en "toe touch".

Toe Touch

Blev utmanad på att göra en s.k toetouch... Cheerleading nästa!

 

Pass 1: Glysis
Marklyft: 6x60kg, 3x100kg, 3x130kg, 2x140kg, 1x150kg.
5st 100m lopp från 3-punkt. Tog ut stegen och räknade till 46-44-43 steg.
Mångsteg: 5x5, hoppade runt 12-13m.

Pass 2: Tränade ungdomar. Kastade sedan lite spjut. Fick på nått hyfsat kast med 400g runt 50m men får fortfarande ont i armbågden när jag kastar.
Gjorde sedan ca 10 3-stegs hopp med 15-20m ansats runt 11-12m.
Avslutade med 3x100m på gräs i lugnt tempo.
I sista loppet fick jag rätt ont i högra foten, på samma ställe som jag hade ont efter stukningen.
Kände även av vänster axel.

Pass 1: Gjorde några 100m-lopp på Glysis, ca 12.3 från första isättningen. Det blir ca 90%. Försökte hålla mig runt 80% eftersom jag skulle tävla på kvällen.
Känns som om jag måste springa på för att komma runt med benen och kan då inte sänka hastigheten även fast jag bara tar i 50% (effort).

TS-Cup, Glysis

Inledde med längd. Åt en rejäl portion Pasta Carbonara 2,5 timmar innan och var fortfarande lite tung i magen, men inget som störde. Det var dock svårt att tagga till. Och det gick riktigt dåligt.
I första och andra hoppet kom jag inte över 6m, men hade en bit kvar till plankan. I tredje trampade jag över och i 4e och sista hoppade jag 6.17.

Efter det fick jag ta ut lite ilska och frustration i 800m, sprang hyfsat första varvet, men sedan blev det jogging.
Stötte även kula och det gick ungefär lika dåligt som 800m, men jag hade dock inga förväntningar på varken 800 eller kula.

Blev intervjuvad av HT efter 800, men var sur för längden och viste inte riktigt vad jag skulle säga. Jag behöver media-träning :P

Avslutade med 200m där jag sprang ungefär som ett träningslopp. I stället för att "ta i" efter kurvan så sprang jag bara på och det gjorde så att jag inte tappade lika mycket på slutet. Hade mycket krafter kvar när jag kom i mål.

Jag har nu vunnit längd 2ggr och om jag vinner en gång till så får jag nån hundring i bonus! Men det ska till ett under om jag ska vinna i Bollnäs så dåligt som jag hoppar.
Tror det beror på sprintträningen och för lite tunga knäböj. Jag har tappat en hel del spänst och styrka.

Sprang 4st 100m-lopp på Ullsätter. Det blåste medvind som det alltid gör där och även fast jag inte tog i så hade jag svårt att hinna med benen. Kändes som om det gick snabbt, kunde slappnta av i benen mellan stegen.

Körde sedan styrka på Glysis. Började med några kulstötar som träning inför morgondagen. Fick på en stöt på runt 10m, men kulan känns alldeles för tung.
Efter det var det meningen att jag skulle köra några explosiva knäböj. Fick en lätt sträckning i nedre rygg så det blev bara ett set. Körde skivstångsrodd och militärpress i stället, på 50kg 6x6 reps 3 set.

Gurkspelen dag 3

Började dagen med 100m-löpningar. Det var grymma förhållanden, varmt som bara den plus lätt medvind. Jag sprang försöken avslappnat på 11.44. Tova och Linnea sprang också, men det räckte inte till final. Martin tjuvade ut sig.
I finalen laddade jag ordentligt och sprang på nytt pers 11.21. Första 40m var grymma, sedan tappade jag mer och mer.

Sedan var det dags för 300m, Linnea sprang i B-final. Hon trodde att det var tjuvstart då det ekade i högtalarna och tappade en del när hon stannade upp.
Avslutade dagen med spjut för Simom, men han fick dock inte till något bra kast.

Gurkspelen dag 2

Gick upp tidigt och Tova inledde med längd på morgonen och sedan stavhopp en timme senare. Det gick lite tungt, men resultatet i stav räckte till en medalj?

Sedan sprang jag försök och final på 200m, det var otroligt varmt och svårt att ladda, hade bara 50 min mellan försök och final. Det gick otroligt segt att springa.

Samtidigt kastade Moa och Linnea diskus. De missade bussen ut till kast-planen, men Micke och räser-bussen räddade dagen.

Sedan ville tjejerna gå på stan, så de fick göra det en timme innan det var dags för Linnea att stöta kula.

Efter tävlingen åkte vi och badade, hittade ett riktigt fint ställe.
På kvällen blev det pizza i stan.

Gurkspelen dag 1

Missade avfarten i Uppsala så vi fick åka på lite småvägar för att komma dit, men det gick bra och vi kom bara 5-10 minuter efter schemat. Vi var ute i god tid så det gjorde inget.
Checkade in på Scandic och åkte sedan till arenan som låg ca 3 minuter från hotellet.

Började med Martin och Simon i höjd. Martin persade med 1.67 medans det inte gick lika bra för Simon. Martin var även supernära att ta 1.70, han var över men rev på upp eller nervägen.
Sedan kämpade Simon sig igenom 800m där han kom 3a?.

Oväder

Åkte igenom världens oväder på vägen dit.

Tova och Micke

Micke ger något skumt till Tova så at hon ska hoppa längre.

Tova och Linnea

Tova och linnea spanar in gamla gubbar och tanter.

Moa

Moa försöker dölja huvudet men hittar det inte.

Moa

Moa äter dextrosol...

Linnea

Linnea går ner i startblocken

Linnea

Linnea rättar till håret

Micke

Micke...

Martin och Simon

Simon har hittat något intressant.

Martin

Martin ser cool ut

Jag

Jag med sveriges snabbaste

 

Stötte kula, kastade spjut och hoppade längd. Hoppade knappt över 6m.

Hinderbana och några kulstötar. Lätt träning

Hade ont i vänster axel. Vadhopp och mångsteg på gräs på Glysis.

Höga knän med skivstång plus 100m från block 3ggr. 80kg på skivstången.
Gjorde sedan några starter och efter det kastade jag lite spjut.

Kände mig trött, men stark. Blev dock seg efter loppen och starterna kändes inte alls bra.
Hade ont i vänster axel på kvällen.

Glysis: Tränade ungdomar och hoppade sedan lite längd och 3-steg. Det gick skit.

Vila.

Glysis: Gjorde några längdhopp och därefter 3-stegshopp. Men fick ont i höger quad, samma som i går, fast i höger.
Sprang ett stegringslopp för att testa lite och fick en helt ny känsla. Kändes som om det gick supersakta.

Blev nyfiken och körde ett 60m-lopp från första isättningen på 6.86 utan att ta i. Det blåste härlig medvind dock, typ konstant 2.0.
Provade att köra ett till där jag tog i och sprang då på 6.62!
Provade även ett 100m-lopp och sprang på 10.97 från första isättningen.

Känslan kom förmodligen från tisdagens skivstångslöpning. Kände mig tung, men samtidigt väldigt lätt.

Körde sedan skivstång: Explosiva hopp och några hängvändingar på 40k. Sedan "marklyft" hållandes två st 15kg skivor.
Provade även good-mornings men ryggen låser sig så att jag inte kommer ner.

Först höjdhoppsträning, men fick ont i vänster quad. Åkte sedan till maln och sprang häck, m-boll och vatten. Det blåste vågor så det gick inge bra att springa i vattnet. Vattennivån var också hög.

5x200m på 36s. 1 min vila.

Kom på en ny övning: Frekvenslöpning med skivstång.
Arbetade mig upp på 90kg då det kändes riktigt tungt. Sprang i strumpor och försökte att inte sätta i hälarna.
Kändes anorlunda :P

Gjorde sedan sidböjar på 60kg.

Kändes som en bristing i vänster yttre baksida.

Kastade spjut och körde skivstång.

Körde 6x200m på ca 32s och 1 min vila.

Norwidden Wind Sprint

Sprinttävling i Sundsvall. Var fortfarande sliten efter veckans träning, kände av träningsvärk i baksida och rumpa.
Var lite seg i försöken, som jag sprang på 11.4X, i finalen sprang jag på 11.26 fast i 3m/s medvind.

Tror jag vilade.

Körde lätt 3-stegs träning

Tog det lugnt. Tränade ungdomar.

Sprang i medvind på ullsäter (gräs). Kändes som inte benen hann med riktigt. Sprang 4 lopp 100m+ i maxfart. Ca 8 min vila mellan.

Småsprang.
Körde enbenshopp och jämfotahopp över små häckar.
Gjorde några situps, armhävningar och vindrutetorkare.
Tränade höftböjarna med gummiband.
Körde snabba stötdrag: 6x60kg, 6x90kg, 4x110kg

Tog hårt på rumpan.

Glysis: Gjorde några spjutkast, därefter knäböj upp till 2x2x120kg som kändes tungt med inte maxtungt. Gjorde sedan 3x4+4x120kg tåhävningar på ett ben.

Tog en kort paus när det regnade och körde sedan 6x110m från block med joggingskor i lugnt tempo. Sedan Jämfotahopp upp till 120cm där jag tog i ribban på nervägen.

Vila. Åkte till Gävle och kollade på tävlingarna och cochade. Var riktigt stel.

Gick till glysis på förmiddagen och kände lite. Kändes hyfsat. Var lite stel efter gårdagen, men jag hade inte ont i ryggen!
Bestämde mig för att tävla på Valbo Games.

Valbo Games

Bra förhållanden med stark men laglig vind. Svårt att komma igång ordentligt på uppvärmningen, kändes segt, men kände mig hyfsat snabb.

Sprang i B-finalen där jag kom tvåa, kom in fel i löpningen men korigerade efter 2-3 steg, tog sedan ledningen och tappade inte altför mycket på de andra mot slutet.
Sprang på 11.33, nytt årsbästa.

Lätt styrketräning med juniorgruppen.

Efter träningen hoppade jag längd. Kändes inte alls bra, kom knappt över 6m med full ansats.
Kände av ryggen, så jag vågade inte ta i för fullt.

Masserade mig själv på kvällen och inre rumpmusklerna for runt som bara den. Tryckte till dem så att de släppte och det gjorde att smärtan i ryggen försvann.

Kastade lite spjut och boll på träningen med ungdomarna.

Sprang sedan några lätta 100m-lopp, vilka kändes bra, kändes som att jag hade bra elasticitet i rumpan.

Hade ont i ryggen. Vilade.

Sprang några lugna 100m-lopp från block. Körde knäböj på 120kg, några friv. och kast med skivstång på 90kg.
Sedan sprang jag några fler 100m-lopp och fick en låsning i ryggen.

Kyckling och vatten

Ibland undrar man... Dyrt vatten, ej drickbart.

 

Vila

Fortumspelen, Bollnäs

Försov mig på morgonen, hade sovit för lite dagen innan så jag var trött. Kändes bra på uppvärmningen, kändes ändå bättre när jag gjorde några stegringar. Men när jag sprang så kändes det segt, förmodligen spände jag mig för mycket.
Tappade 2-3 meter i starten, hängde sedan med hyfsat fram till 60m då jag började tappa igen och sen rann fältet ifrån mig vid ungefär 70-80m

Sprang sedan ett extralopp, men efter första loppet kändes allt supersegt. Sluggade mig igenom extraloppet där jag hängde med bra fram till 60m och sedan tappade.

Hade 11.6X i första loppet och 11.5X i andra loppet. Efteranmälde mig sedan på 200m. Jag var dock för seg kändes det som, segade mig igenom loppet. Hade krafter, men det gick bara seeegt.

På kvällen så blev jag sugen på att hoppa längd så jag gick ner på Glysis och gjorde några längdhopp. Hoppade 5.10 med 6 stegs ansats och joggingskor.

Gick några varv runt lillfjärden.

Hade tänk att träna lite lätt, men det regnade hela dan så jag satt inne.

Pass 1: HAK:

 • Knäböj: stegring till 1x1x110kg sedan 2x1x120kg
 • Stepups: På bänk 3x4+4x90kg
 • Vadpress i benpressen: Stegring upp till 15 reps på 350kg

Kände mig svag. Vadpressen tog även på yttre och inre vader när jag kände efter.

Pass 2: Glysis: Efter att ha varit ledare så körde jag starter och längdhopp.

Kändes segt som fan, men efter ett tag blev jag varm och kom igång. Testade olika startvarianter och hittade en som kändes mycket bra! Två fot minus ett finger till vänstra blocket och en fot plus en fram till lilltån till andra blocket. Sedan göra ett ordentilgt första steg med full extension.
Då kommer jag in bra i löpningen och behöver inte "starta om" efter 3-4 steg.
Det blev rätt många starter men jag körade ganska lugnt

Gjorde sedan några längdhopp med halv ansats.
Kom på att jag dorsiflexar överdrivet mycket på plankan så jag provade att trycka dit fotbladet och fick då ett extra lyft.
Gjorde några hopp som kändes hyfsade och ökade sedan farten, men det blev inge längre med fartökningen.

Efter att ha kommit igång och blivit varm i kroppen så kändes det riktigt bra, nästan så att man fick extra energi! Kändes som om jag kunde ha fortsatt (nästan) hur länge som helst i kväll också.

Pass 1: Bakåtkast med kula: 13m med 7.25kg, 14m med 6kg, 16m med 5.5kg och 18m med 4kg.
Sprang sedan 1x120m, 1x100m, 1x80m och 1x60m från stående. Var riktigt seg och stum i benen.

Pass 2: Häckhop 6x6 häckar, höjde till mellan. Därefter 2 100m ko-lopp. Sedan några lätta längdhopp och 3-stegshopp

Gjorde många hopp med lång fart och det kändes bra. Provade även 3-steg och det kändes bra, eller rättare sagt, kändes inte alls, vilket är bra.

Kom en lätt regnskur och efter det kändes det riktigt bra i luften, blev en riktigt fin kväll. Kunde ha kört hur länge som helst kändes det som.

Pass 1: Gjorde några starter och avslutade med 1x150m @100% som jag sprang på 16.17, med tidstart på första fotisättningen på 150m-linjen. Jag hade 2.2s i mitten (från 60-80m). Det blåste ganska mycket medvind.

 

Pass 2: Längd + 250m @100% 31.29 (från stående)
Fick inte till nått bra längdhopp.

Sov länge. Tränade vid 3, halv 4-tiden på Glysis.

 • Knäböj: 5x60kg, 4x80kg, 2x110kg, 3x1x120kg
 • Marklyft: 4x120kg, 1x140kg, 1x150kg, 1x40kg, 1x120kg, 1x110kg, 1x80kg
 • Tåhävningar: Ett ben 80kg, 5+5 x 4
 • Benuppdrag med gummiband: 3x12+12

Kändes bra, men var svag i knäböjen. Var pigg och tänkte köra andra passet också.

Klockan hade hunit bli mycket så jag gick hem och tryckte i mig mat och sedan tillbaks för att träna ungdomarna.

Kände mig lite sliten... väntade ett tag innan jag körde andra passet.

Pass 2: Glysis Ca 22:00: Häckhopp + 6x200m @70%
Häckhoppen kändes bra, kändes som att jag hade bra studs i benen, höjde till mellansteget (3e nerifrån) hoppade ca 5x6 häckar.
Första 200-ingen kändes bra, kändes som om jag hade mycket speed i benen, men tog det lugnt eftersom det skulle vara 70% lika så andra loppet. Tredje kändes hyfsat och på de 3 sista var det mest segt och ihopsjunket, gick dock lika snabbt och med ungefär samma "effort".
Loppen gick på 27,29,28,28,28,29... Rätt mycket snabbare än 70% :P

Var funktionär hela dagen. Var trött och tog en tupplur när jag kom hem. Kände mig sliten på kvällen ungefär som om jag är på väg att bli sjuk, men det gick över efter att jag tagit det lugnt några timmar..

Slog ihop första och andra passet och körde det på Glysis:

 • 6x60m från block @100%
 • Friv: 4x2x90kg
 • Axelpress: 3x4x60kg
 • Bicepscurls: 3x4x60kg

Försökte springa som i vattnet, men mär jag startar från block så kommer jag aldrig "upp". Utan block så går det bättre men jag sjunker ihop / slappnar av / blir till deg i max hastighet.

Vaknade sent så jag hoppade över fösta passet (grunda knäböj och hopp med stång).

Maln:

 • Uppvärmning: Jogg + Stretching
 • In/outs: 2x20m
 • Grodhopp: 3x20m
 • Borzow: 3x20m
 • Starter: 4x20m uppför
 • Vattenlöpning: 4x80m

Som vanligt kändes vattenlöpningen otroligt bra eftersom jag där kan springa på fotbladen.

Pass 1: Skulle träna på HAK men kom inte in där, blev skapligt less. Hade ingen telefon med mig och Hudikgympans kansli har semesterstängt fram till augusti.
Fick träna på komungymet i stället.

 • Bänkpress 3x3x80kg
 • Axelpress: 3x5x55kg
 • Latsdrag med skivstång: 3x10x55kg
 • Vader i benpress...
 • Finnen: 3x10

Benpressen hade en konstig vinkel så jag kunde inte riktigt isolera inre vadmusklerna. Men körde ändå ca 4 set med 20-30 reps på 120kg

Pass 2: Tränade ungdomar, efter träningen körde jag cirkelgympan...

 • 6 Upphopp
 • 10 Kålmasken
 • 120s Plankan
 • 30 Ryggresningar
 • 25 x Liggandes på armbågarna på rygg upp med benen
 • 15 x Fällkniven

Plankan var riktigt jobbig.

Vaknade en aning sent, joggade och körde några häckhopp plus några lätta längdhopp. Kände mig så otroligt seg och avslappnad. Hade nog inte vaknat riktigt.

Dushade sedan och åt det som blev över sen i går. När jag hade tryckt i mig sista tacostortillan så hade klockan blivit alldeles för mycket och det var bara in på toan, slänga ner sakerna i ryggsäcken och springa till Glysis, för att därifrån åka till Söderhamn.

Tog det lugnt på uppvärmningen eftersom jag var proppmätt. Fick inte till det alls i längd, kändes hyfsat, men kom bara 5.80m. Men det var som om jag bromsade och tvekade på slutet. I näst sista var det som om jag försökte göra en knäböj eller step-up på plankan, sjönk igenom helt.
I sista hoppet sprang jag på, men kom alldeles för långt och löpte bara igenom, kändes dock som att jag hade bättre fart då.

Fortfarande lite ont i rumpa/höft...Gör ont som fan om jag trycker in ett finger i sidan. Lika ont på båda sidorna.

Skrev ytterligare några pass på programet, svårt att hinna göra allt man vill samt koncentera på det viktigasta: springa och styrka. Ser ganska hårt ut på papperet, men det ska nog inte vara några problem.

Vila. Klippte mig.

Tacowraps

Tacowraps: 6 dl vetemjöl 1½ dl grahamsmjöl, 1tsk bakpulver, 1msk olivolja, 2dl vatten

Tacowraps

Tacokryddor: vitlök, tomatpuré, chilisås, soya, chilipeppar, spiskummin, koriander, curry, salt

Tacowraps

Tacowraps: gurka, sallad, tomat, gräddfil, ost, (chilisalsa)

 

Pass 1: HAK: <&p>

 • Knäböj: Upp till 1x135kg
 • Stepups: 3x2+2x100kg
 • Marklyft: 3x1x140kg
 • Inre vader: 3x20x320kg
 • Höftböjar: 1 set lätt + 2 set 10+10 drag i cabblecross

Skönt att kunna lägga på lite i böjen, styrkan är på väg tillbaks.

Pass 2: Tränade ungdomar, gjorde ont som bara den i höften när jag skulle gå över häckar. Sprang lite lätt.

Vila. Höll mig inne för jag brände mig av solen i torsdags.

Mådde lite kasst när jag klev upp, men sen började det känns som om jag är i form.

Körde © Micke fys på västra slingan. Jag var superseg i kroppen.

cheescake

Cheescake: 3st ägg, 1.5dl strösocker, 2tsk vaniljsocker, 200g philadelphiaost, 3 dl vispgrädde, digestivekex. Vispa äggvita, gula+socker och grädde var för sig

 

Varm i dag igen. Pass 1 på Glysis: Tränade starter tills det började svida i fingrarna. Fick tejpa fingrarna mot slutet. Provade olika inställningar på blocken med fick aldrig till det, slutade med att jag körde med gamla inställningarna. Känns fortfarande konstigt och det är segt att komma upp ur blocken, känns inte som om jag får någon hjälp alls av dem och jag måste börja om löpningen efter 2-4 steg.
Körde även några knäböj på 90kg mellan starterna.

Sen var det dags för raketen: 1x120m 1x170m 1x230m 1x350m @95%... Första kändes bra och jag blev knappt andfådd, lika så 170m, 230m var lite tyngre men det kändes OK. 350m kändes segt från första steget :P

Pass 2: På kvällen var det träning med Juniorerna, vi körde lite lätt löpskolning, några 25m accelerationer, lätt längdhopp samt © Micke fys.

På natten vräkte jag i mig mat!

Plommonspäckad fläskkarre

Plommonspäckad fläskkarre, lika god att äta kall dagen efter med potatissallad.

 

Varmt som bara den! Har gjort ett program som sträcker sig några dagar framåt så jag vet vad jag ska göra... I dag var det bröst/axlar/lats/skuldror på HAK vilket gick riktigt bra, det blev dock sent för jag sov rätt länge.

Sent på eftermiddagen, vid 9-tiden så körde jag andra passet på Glysis. Glidlöpning och glidlängdhopp kändes segt och jag fick inte upp benen riktigt, var riktigt stel i höften. Körde även enbenshopp med 5kg skivstång - tungt som fan.

Pasta med pastasås

Såsmix: Champinjoner, räkor, bacon, creme fraiche, kalvfond, soja, salt

 

Körde ett lätt pass på eftermiddagen med lite hopp och löpning över häckar.
Jocke var där för att prova lite sprint och han slog mig på både 60m 7.7 och 100m 12.1. Kändes som jag inte hade någon speed i benen - får ingen kraft.

DM, Hudiksvall

På eftermiddagen var det DM på Glysis. 3-steg och 200m plus stafett stog på programmet.
Åt direkt efter träningen på dagen, ca 14:00. Blev hungrig igen runt 4 så jag gjorde amerikanska pannkakor, tänkte att jag måste ha lite tryck i benen...
När jag hade ätit klart hade klockan hunnit bli 17:00... inte sån bra timing. Kändes riktigt bra innan, men när paltkoman kom blev jag inte så sugen på att tävla längre.
Spelade hög musik för att vakna till och gick ner till glysis 30m före start. Var redan varm i kroppen, så det gjorde inget. Körde några stegringar som kändes hyfsat.

I försöken sprang jag på 24+. Dålig start och det kändes knepigt att springa i kurvan, så jag fick inte upp nån fart och blev sedan omsprungen på upploppet.

Gjorde nått provhopp i 3-steg och det kändes hyfsat, men sen gjorde jag några mångsteg och det smärtade i högerfoten. Då strök jag mig direkt.

Finalen på 200m blev en repris av försöken, försökte trycka på i kurvan, men kändes knepigt, var hyfsat med första 90m, men sedan drog de andra ifrån. Kom 5a på 23.96

Var inte alls sugen på att träna, men efter av att ha väntat ut världens spöregn tog jag mig ner till gymet på kvällen. Kändes rikitgt bra och kände mig taggad när jag kom hem.

 • Knäböj stege 20-120kg (fy fan va tungt det kändes.) 1-2 reps
 • Stepups 5+5x50kg, 5+5x80kg, 2x2+2x110kg (tungt, men inte så jobbigt)
 • Inre vader i benpress: stege 0-310kg 10-20 reps.
 • Magmaskin: 3x10x70kg (tungt)

Första gången jag körde vader i benpressen. Gick riktigt bra, ett jäkla tryck på vaderna när jag hade 310kg på, men kändes inte specielt tungt.

Tränade ungdomarna på kvällen. Körde lite skivstångsövningar (lätt) och avslutade med friv+knäböj på 80kg vilken kändes megatungt. Provade att hoppa lite 3-steg men det gick inte alls.

Vila.

Köttbullar och makaroner

Gott och enkelt. Sås: Grädde, mjölk, soja, kalvfond, redning, salt

 

Vila... Ryggen kändes bättre och bättre under dagen. Dock riktigt stel. Körde mycket självmassarsarse och stretching.

Första juniorträningen. Spelade brännboll, sprang lite lugnt när jag sträckte ryggen - ner mot rumpan

Tränade ungdomarna på kvällen...

Kände mig sugen att springa på natten, så jag gick till glysis och sprang 60m...

 1. 6.96
 2. 6.88
 3. Error

Kändes otrolgt bra!

DM, Bollnäs

Kom lite sent, kort uppvärmning. Kändes segt. Lika segt i finalen också. Sprang på 11,60 i försöken och 11,78 i finalen. Fick igen fart på benen.

NLM, Sundsvall

Regnigt och kallt som fan! Hoppade längd och sprang 200m.

Kort uppvärmning i regnet och löpningen kändes bra, ordentlig medvind 1-4m/s. Men fick inte på något bra hopp. Kom knappt över 6m med 6.02 som bästa resultat trotts 5 godkända hopp.

På 200m kändes löpningen bra och jag kände mig snabb och sprang lätt förbi han på yttern, men hade aldrig kontakt med innerbanorna.

I finalen kändes löpningen också bra och jag sprang lätt om han på min utsida och slappnade av... jag kunde pinna på lite extra efter kurvan (dock utan fartökning), men jag hade aldrig kontakten med övriga fältet och kom långt efter 1an 2an och 3an.

Frös nått otroligt hela degen och var ordentligt trött och sliten efter finalen. Hade inte den bästa uppladdningen med 5 timmars sömn på fradagen och 6 timmar på lördagen. Var heller inte specielt taggat att tävla i dag, även om vädret gjorde sitt så var det mycket mentalt. Var inte motiverad. Känns inge roligt att kämpa för 6m i längd när man hoppat runt 7m och springa 100m/200m på 11.7 och 24.0 när man har gjort 11.2 och 22.9

Jag har dock inte kört någon snabbhet och maxstyrka ännu, så det är nog därför, som alltid skulle det vara trevligt om det gick lite lättare och man inte behövde jobba hårt för minsta lilla.

Har tränat sen den 20e maj då jag blev frisk från den ihållande förkylningen (bihåle och luftvägsinfalmmation ända ner till lungorna). Har tränat rätt lugnt, mest håll i gång-träning. Och det har känts bättre och bättre. Dock är jag otroligt svag och inte specielt snabb. Maxstyrkan (knäböj) ligger nog just nu på ca 90% av vad den gjorde i våras 130kg vs 145kg och hoppstyrkan (5-steg) på 80% av vad den gjorde i vintras 12m vs 15m
Teoretiskt borde jag kunna göra 11.1 på 100m och 6.6 i längd inom 1-3 månader.

NLM, Sundsvall

Sprang 100m, värmde upp ordentligt, men blev ändå jäkligt matt efter försöken som jag sprang på 11.81 i motvind.
Finalen kändes mycket bättre men jag hade ingen snabbhet. Sprang på 11.71 i motvind. Kom 4a eller 5a

Kan springa rätt avslappnat nu i alla fall fösta 40m, sedan är det nått som bromsar, kan ifs bero på att jag bara kört 30m-sprints på träning

Rätt bra väder

TS-Cup, Söderhamn

Sprang 100m och 400m. Var inte specielt motiverad, värmde upp dåligt och det gick segt på 100m, men sprang på 11.59 (w +1.1)

På 400m öppnade jag alldeles för fegt och kunde höja frekvensen på upploppet, dock utan att farten ökade :P Sprang på 55.14

TS Cup, Hudiksvall

Sprang 200m och hoppade längd. Hoppade 6.05 i första hoppet (w +1.6) vilket kändes bra. De övriga hoppen blev för flacka och jag kom inte över 6m :P

På 200m kändes det som om jag sprang avslapnat men hade noll tryck i benen, sprang på 24.04 (w -1.5)

Sjuk. Provsprang lite, men fortfarande dålig.

Sjuk. Snorig. Trött och seg

Sjuk. Ledare vårstafetten. Vi kom 5a och 8a av 8 lag

Sjuk. Inge mer gult slem.

Sjuk. Hostar upp slem från lungorna

Sjuk. Släppte i bihålerna och näsan. Började hosta upp gult slem från lungorna.

Sjuk. Snorig

Sjuk. Snorig. Började snyta ut gult snor.

Sjuk. Snorig

Sjuk. Feber

Sjuk. Feber, halsont

Kändes bra när jag kom hem, tog en tupplur och vaknade med halsont. Körde dock ett ganska lätt konditionspass.

Hade mycket ont i halsen på kvällen och kände mig febrig

Utbildning: Framtidsledare, Helsingfors

Utbildning: Framtidsledare, Helsingfors

HAK: Körde slut på benen.

Vila

Pass1: HAK

Pass2: Mångsteg 100m: 37, 34 och 35 steg.

Pass1: 1x400 + 1x300 + 1x200 + 1x60

Pass2: HAK

Hemresa från Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Träningsläger - Rhodos

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Lätt cirkelträning på västra skolan.

Vila.

Holma: Lätt m-boll: 2 set 30 reps; bröstkass, över huvudet kasst, sida-till-sida med benen i luften, golv-till-tag lyft samt framåtkasst liggande med benen och armarna i luften.

Stukad fot

Fick en ordentlig stukning

 

Förmiddag: Sprang i snö men trampade snett så att det knakade till. Foten vreds innåt samtidigt som jag tryckte ifrån.

Har ont i foten nu, men kan gå, gör dock ont om jag rör på den.

HAK: 3x10x90kg knäböj, 4 varv 10+10 hantelcurls, 10+10 tricepscurls, 10+10 sidböj

Har träningsvärk i hela magen och ljumskarna.

Holma: Lätta hoppövningar, rörelse, någre tempo-lopp, avslutade med kräftgångsstafett.

Eftermiddag: Kommungymet:

 • Uppvärmning med boxning
 • 4 Set magmaskin (roterande)
 • 6 Set legrises i ribbstol
 • 3 Set ryggresningar
 • 2 Set Höftlyft i dragmaskin
 • 3 Set Sidböjar (ljumskar)
 • 1 Set utfallssteg
 • 2 Set höftlyft på m-boll

Avslutade med 15 min i massagestol

Har börjat på ett nytt sovshema där jag sover 5,5 + 2,5 timmar för att få mer tid till arbete, sov dock 12 timmar i natt. Efter att ha provat detta i 3 dagar så känns kroppen slut, ungefär som efter en helgs tävlande trotts att jag inte tränat. Jag kanske har en infektion i kroppen?

Hade lite ont i höger baksida lår på kvällen.

Kväll: Joggade och gjorde några lätta rusher. Sprang även 4x50m i snö!

Vila. Träningsvärken har gått över.

Gjorde Tacopaj

Tacopaj

Pajdeg med Grahamsmjöl

Tacopaj

Köttfärsås med chili, soya, spiskummin, koriander och curry

Tacopaj

På med tomater

Tacopaj

Hade för lite tomater så jag fyllde på med en paprika

Tacopaj

Sedan på med ostgeggan (riven ost, creme fraiche och mojonäs)

Tacopaj

In i ugnen på 200 grader

Tacopaj

Pajen är färdig!

 

Vila. Fortfarande träningsvärk.

Ungdomarna fick göra tester på stående 10-steg. Det var lite problem att få till rätt antal steg. De fick 4-5 försök.

Namn Res1 Res2
Jonte 23.52 24.40
Martin 24.35 25.15
Maurits 23.67 X
Sandra 21.46 X
Moa 20.60 18.85
Jessica 20.25 X
Malin 18.05 X

Vila. Träningsvärk i höger yttre hamstring

Var ledare på fd. HAK och gjorde sedan stötar upp till en misslyckad stöt på 100kg, sedan 4x10 raka marklyft 20kg

Holma: Testade ungdomarna i starter, stående längd, mångsteg och vertikalhopp. Ingen egen träning.

Namn St 1 St 2 St 3 Ho 1 Ho 2 Ho 3 3-S1 3-S2 3-S3 5-S1 5-S2 Ve 1 Ve 2
Malin 4.70 4.80 4.76 2.00 1.97 1.96 5.28 5.16 5.33 9.28 9.01 25 32
Jessica 4.62 4.62 4.66 2.05 2.09 2.09 5.88 5.95 5.73 9.90 9.90 38 43
Gustav 4.30 4.30 4.35 2.33 2.39 2.32 6.96 6.85 6.94 12.08 11.60 44 45
Jonte 4.05 4.07 4.13 2.51 2.44 2.46 7.12 7.02 7.09 12.26 12.00 44 46
Simon 4.49 4.54 4.57 2.14 2.19 2.19 5.85 6.03 6.31 10.28 X X X
Martin 4.18 4.29 4.16 2.32 2.28 2.31 6.83 6.85 6.99 11.63 11.61 45 46
Tova 4.54 4.51 4.60 2.11 2.06 2.08 5.05 5.03 5.09 7.95 8.45 31 27
Linnea 4.82 4.85 4.86 1.85 1.93 1.94 5.03 5.00 X 8.01 7.90 27 29

Småjoggade lite när jag skulle handla.

Torskfile

Åt ströbrödad torskfile stekt med citron. Potatis och brysselkål till.

 

Vila.

Vila.

Vila.

Vila.

Kyckling

Åt kyckling med paprika, champinjoner, purjolök och cashewnötter

 

Vila. Åt pannkakor och kladdkaka.

Kladdkaka

Dags att återställa vikten

 

Holma: Gjorde några lätta 150m - lopp (tempo). 6st 1-3 minuters vila på ca 25-26s (70%)

Deff

Gått ner så pass att tvättbrädan syns

 

Nu är frågan om jag ska bygga muskler, eller hålla vikten inför sommaren, samt om jag ska satsa på 3-steg eller sprint och vilken metod jag i så fall ska köra. Är lite sugen på Long to Short (L-S) Dvs att man börjar med att träna endast uthållighet och går över till kortare distanser ju närmare högsäsången man kommer.
Dock så är både uthållighet och explosivitet (korta distanser) båda färskvaror, det är dock svårt att utvecka båda kvalitérna samtidigt. Frågan är om man tjänar på att först bygga upp det ena och underhålla det så gott det går medans man bygger upp det andra.

Jag har dock försökt utveckla uthålligheten tidigare med 300m-lopp mm, men det hade ingen inverkan på sprintuthålligheten (i så fall kom det 3 månader senare). Har dock tänkt att prova en ny strategi, i stället för att springa 4st 300m-lopp på låt säga 70% av maxfart så gör jag bara 1 300m-lopp på 80% och avslutar passet.

Dagboksarkiv